ΞΕΠΑΣΤΡΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ… Αυτά τα ασφαλιστικά «χαράτσια» θα πληρώσουμε μέχρι να «φύγει» το 2017!! « Legemou

Translate

ON LINE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΞΕΠΑΣΤΡΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ… Αυτά τα ασφαλιστικά «χαράτσια» θα πληρώσουμε μέχρι να «φύγει» το 2017!!

Κατηγορία IFTTT στις   Αυγούστου 10, 2017  | 

Το «σήμα» για ένα μπαράζ ασφαλιστικών χαρατσιών τα οποία πρέπει να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι τέλος του 2017 έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 7% για την επικουρική ασφάλιση και εισφορά 4% για το εφάπαξ τους.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν τα τρέχοντα χαράτσια για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Επιβάρυνση έως 62,6% από τα αναδρομικά χαράτσια

Οι εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ, οι οποίες αφορούν μερίδα των επαγγελματιών (π.χ δικηγόροι) θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δηλαδή του 2016.

Έτσι οι υπόχρεοι, από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, μαζί με τις τρέχουσες δόσεις του χαρατσιού για επικουρικό –εφάπαξ, θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν και τις δόσεις επικουρικού –εφάπαξ του προηγούμενου 9μηνου ή 10μηνου.

Έρχονται μαζικοί συμψηφισμοί εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016

Εξάλλου από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όλοι οι μη μισθωτοί (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, μπλοκάκια) θα πρέπει να καταβάλλουν όλες τις εισφορές τους με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016.

 Οι οφειλέτες έχουν τρεις τρόπους να καταβάλουν τις εισφορές του 2016:

  1. Εφάπαξ καταβολή των οφειλόμενων εισφορών
  2. Ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ισόποσων μηνιαίων δόσεων μετά τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή αφού καταστούν οι εισφορές αυτές ληξιπρόθεσμες
  3. Ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού αυτή τεθεί πρακτικά σε εφαρμογή.


Με άλλα λόγια, όσοι αυτοαπασχολούμενοι ενταχθούν σε κάποια από τις δύο υπάρχουσες ρυθμίσεις («πάγια ρύθμιση» ή «ρύθμιση των 120 δόσεων») θα πρέπει, στο ίδιο διάστημα που θα πληρώνουν τα τρέχοντα και αναδρομικά χαράτσια, να καταβάλλουν και τις δόσεις εξόφλησης των παλιότερων χρεών τους.

makeleio.gr