Τύποι νοημοσύνης και πώς να βρούμε τον δικό μας « Legemou

Translate

ON LINE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Τύποι νοημοσύνης και πώς να βρούμε τον δικό μας

Κατηγορία IFTTT στις   Οκτωβρίου 09, 2017  | 

Λίγες δεκαετίες νωρίτερα το IQ ήταν η κυρίαρχη μονάδα μέτρησης της ευφυΐας ενός ατόμου. Με βάση το IQ κατέτασσαν τα άτομα σε ομάδες...
αντίστοιχες του επιπέδου νοημοσύνης τους. Πλέον αυτή η εποχή έχει παρέλθει και την πρωτοκαθεδρία κατέχει το λεγόμενο EQ, ευρύτερα γνωστό ως συναισθηματική νοημοσύνη. Γιατί στ’ αλήθεια είναι πιο σημαντική και πώς γνωρίζουμε αν την έχουμε; Ποια άλλα είδη νοημοσύνης υπάρχουν; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Τι είναι πιο σημαντικό, το IQ ή το EQ;

Εξαρτάται για ποιο διάστημα της ζωής μιλάτε. Αν έχετε κατά νου τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, τότε το IQ είναι σημαντικότερο γι' αυτά. Αν εννοείτε όμως την επιτυχία στην επαγγελματική ζωή, τότε το EQ είναι σημαντικότερο. Το IQ καθορίζει σε ποιον τομέα μπορείς να ειδικευτείς και σε ποια κατεύθυνση να στραφείς για επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά δεν προδιαγράφει την επιτυχία στον επαγγελματικό στίβο. Εκεί είναι που αποκτά σημασία το EQ.

Μπορεί, δηλαδή, κάποιος με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης να έχει διακεκριμένη επίδοση;

«Όντως υπάρχουν άτομα χαμηλού IQ που διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες άλλου είδους. Αυτοί ενδέχεται να έχουν ανθρώπους με υψηλότερο IQ στην υπηρεσία τους επειδή διαθέτουν λ.χ. επιχειρηματικό πνεύμα. Αν φθάσουμε στην προσωπική ζωή του καθενός τώρα, το IQ έχει πλέον ελάχιστη σημασία. Εκεί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το παν. Αυτή καθορίζει την επιτυχία στον γάμο, στη σχέση των γονιών με τα παιδιά, στις σχέσεις με τους φίλους...

H θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης δεν είναι καινούρια, καθώς μετράει σχεδόν 30 χρόνια αναγνώρισης από την επιστημονική κοινότητα. Βεβαίως όταν ο εμπνευστής της, ο Howard Gardner καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard, είπε το 1983: «Κύριοι, ξεχάστε όσα ξέρετε, δεν υπάρχει ένα είδος νοημοσύνης, αλλά εφτά», όλοι τον κοίταξαν με απορία.


Διαχωρισμοί της Νοημοσύνης: Η νοημοσύνη διαχωρίζεται σε πρακτική και θεωρητική νοημοσύνη.

Πρακτική Νοημοσύνη

Η πρακτική νοημοσύνη χαρακτηρίζεται από τη δύναμη προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, η προσαρμογή του ατόμου στις διάφορες καταστάσεις του εξωτερικού κόσμου. Η πρακτική νοημοσύνη του ανθρώπου χαρακτηρίζεται κυρίως από το εργαλείο.

Σε πρώτη φάση έχουμε την επινόηση του εργαλείου με ιδέες που παίρνει από τη φύση για να επιλύσει διάφορα προβλήματα και σε δεύτερη φάση είναι η πολλαπλή χρήση ενός εργαλείου, π.χ. μπορεί να επινοήσει πολλές χρήσεις ενός κομματιού σχοινί.

Θεωρητική Νοημοσύνη

Η θεωρητική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του ατόμου να κάνει κρίσεις, συλλογισμούς, ενώ χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η αφαιρετική ικανότητα του ατόμου δηλαδή η ικανότητα να βρίσκει ομοιότητες, διαφορές ή σχέσεις.

Θεωρία Πολλαπλής Νοημοσύνης (Multiply Intelligence – ΜΙ)

Σύμφωνα με τον Howard Gardner η νοημοσύνη έχει εφτά βασικά επίπεδα που είναι τα εξής:

* Γλωσσική Νοημοσύνη — Ένα πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει αυτούς που είναι πολύ καλοί στο χειρισμό της γλώσσας, της γραμματικής, της ποίησης, στο διάβασμα και στο γράψιμο, π.χ. δικηγόροι, φιλόσοφοι, συγγραφείς, διερμηνείς κ.α. Επίσης, η ικανότητα να μπορείς να εκφράσεις αυτά που σκέφτεσαι με λέξεις, να διατυπώνεις επιχειρήματα, να έχεις προφορικό και γραπτό ειρμό.

* Λογικο-μαθηματική Νοημοσύνη — Φαίνεται ότι είσαι δυνατός σε αυτό το είδος όταν τα πας ιδιαίτερα καλά με αριθμούς, μαθηματικά προβλήματα, αλγόριθμους κ.λπ., όταν βρίσκεις λύσεις εκεί που οι άλλοι σπαζοκεφαλιάζουν. Είναι το είδος νοημοσύνης που χαρακτηρίζει φυσικούς, μαθηματικούς ή αυτούς με επιστημονικό πνεύμα, π.χ. γιατροί, μηχανικοί, προγραμματιστές, επιστήμονες κ.α.

* Χωροταξική νοημοσύνη — Η αντιληπτική ικανότητα να δημιουργούμε ένα νοητικό μοντέλο ενός χώρου και μετά να το χειριζόμαστε και να λειτουργούμε χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο. Επίσης, αν προσανατολίζεσαι εύκολα, αν αντιλαμβάνεσαι το χώρο γύρω σου, τα αντικείμενα και τις διαστάσεις τους. Ναυτικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, γλύπτες και καλλιτέχνες (ζωγράφοι) πιθανόν όλοι έχουν ανεπτυγμένη χωροταξική νοημοσύνη.

* Μουσική Νοημοσύνη — Δεν χρειάζεται να είσαι ο Μπετόβεν και να γράφεις μουσική ακόμα και κουφός", για να πεις ότι είσαι μουσικά ευφυής. Αρκεί να μπορείς άνετα να καταλάβεις τη μουσική και τις νότες, να παίζεις ή να συνθέτεις. Φανερά χαρακτηρίζει μουσικούς, συνθέτες κ.α.

* Σωματοκινητική (κιναισθητική) Νοημοσύνη — H ικανότητα να διαχειρίζεσαι το σώμα σου με ακρίβεια κινήσεων. Είναι το είδος της νοημοσύνης που δημιουργεί ένα μεγάλο αθλητή, χορευτή, τεχνίτη, ξυλουργό, γλύπτη κ.α.

* Διαπροσωπική Νοημοσύνη — Η ικανότητα να κατανοούμε και να εργαζόμαστε με άλλους ανθρώπους. Όπως και να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες των άλλων, να «διαβάζεις» τους χαρακτήρες και να προσαρμόζεσαι, να μπορείς να αλληλεπιδράς με επιτυχία σε ένα σύνολο, να κοινωνικοποιείσαι εύκολα. Πιθανότερα αυτή παρουσιάζεται σε καλούς πωλητές, πολιτικούς, μεσίτες, δασκάλους κ.α.

* Ενδοπροσωπική Νοημοσύνη — Η ικανότητα να κατανοεί κανείς τον εαυτό του, να χρησιμοποιεί κάποιος τις ικανότητές του πιο επιτυχημένα. Τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν σχεδόν σε κάθε τομέα που έχει σχέση με το εαυτό τους. Όπως και να μπορείς να αναγνωρίζεις και να κοντρολάρεις τα συναισθήματά σου, να έχεις επίγνωση των ικανοτήτων σου, των φόβων και των επιθυμιών σου και να μπορείς να τα διαχειριστείς προς όφελός σου.