Αυτό το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι ό,τι πιο εμετικό θα μάθεις σήμερα « Legemou

Translate

ON LINE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αυτό το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι ό,τι πιο εμετικό θα μάθεις σήμερα

Κατηγορία IFTTT στις   Μαΐου 05, 2018  | 

Ενας 70χρονος Αιγύπτιος φαρμακοποιός, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, ένας 64χρονος ημεδαπός και μια 57χρονη επίσης φαρμακοποιός, φίλη του Αιγύπτιου, ήταν τα τρία αρχηγικά μέλη της συμμορίας που τα τελευταία χρόνια υπεξαιρούσαν αντικαρκινικά σκευάσματα από νοσοκομεία της Αθήνας και τα πουλούσαν νόμιμα στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, αποκομίζοντας τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ.

Αδιαφορώντας για το εάν έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των καρκινοπαθών, εξαιτίας της ελλιπούς χορήγησης σε ασθενείς των ενδεδειγμένων δοσολογιών, αλλά και το εάν από τη δράση τους προκαλούσαν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά –ενδεχόμενα τα οποία διερευνώνται σοβαρά από τους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας-, τα μέλη του κυκλώματος έστελναν τα φάρμακα στο εξωτερικό και, μέσω του φαρμακείου που διέθετε ο Αιγύπτιος στη Γερμανία, τα διέθεταν σε υπερδιπλάσιες από τη χώρα μας τιμές.

Ανάμεσα στα συνολικά 21 μέλη που συνελήφθησαν ξεχωρίζουν ένας γαστρεντερολόγος–ηπατολόγος που εργάζεται στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο Κλινική Αθηνών και ένας επίσης γαστρεντερολόγος που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, ενώ ρόλο-κλειδί στην υπόθεση διαδραμάτιζαν δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, οι οποίες ήταν μεταξύ αυτών που εφοδίαζαν με σκευάσματα τη συμμορία.

Οι δύο πρώτοι συνταγογραφούσαν σε ανύπαρκτους ασθενείς, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να καταλήγουν στη συμμορία, ενώ οι δεύτερες υπεξαιρούσαν σκευάσματα από το δημόσιο νοσοκομείο, αφού εμφάνιζαν να χορηγούν τις ενδεδειγμένες συνταγογραφούμενες ποσότητες, παρ’ όλο που κατανάλωναν για τις θεραπείες μικρότερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να τους περισσεύουν σκευάσματα.

Μία μάλιστα εξ αυτών εργαζόταν στην καταγραφή και έτσι όλα εμφανίζονταν εντάξει στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Εκτός από τους ανωτέρω, στην υπόθεση φέρεται να συμμετέχουν ακόμη οκτώ γιατροί για τους οποίους ερευνάται ο βαθμός εμπλοκής τους, ενώ στη δικογραφία εμπεριέχονται τα ονόματα ακόμη 14 ατόμων, τα οποία δεν διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και γι’ αυτό δεν συνελήφθησαν.

Ο 70χρονος Αιγύπτιος είχε δημιουργήσει μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, η οποία και υποτίθεται ότι εισήγε φάρμακα. Κάτι που δεν γινόταν, αφού όλα τα φάρμακα που διέθετε ήταν υπεξαιρεμένα σκευάσματα, τα οποία κατέληγαν στο φαρμακείο της 57χρονης στην Καλλιθέα και στη φαρμακαποθήκη που νοίκιαζε στην Αθήνα η εταιρεία.

Από εκεί, είτε με μεταφορικές εταιρείες είτε με αυτοπρόσωπη μεταφορά από τα μέλη -ανάμεσά τους και ο 70χρονος- πήγαιναν στο φαρμακείο που έχει ο τελευταίος στη Γερμανία, όπου διατηρούσε επίσης και φαρμακαποθήκη.

Επειδή μάλιστα τα φάρμακα έπρεπε να ταξιδεύουν σε ψυχρό περιβάλλον, ανάμεσα στα μέλη της σπείρας υπήρχαν ένας ιχθυοπώλης στην Καλλιθέα και ένας ανθοπώλης στο Παγκράτι, οι οποίοι φρόντιζαν να φυλάνε στον πάγο τα σκευάσματα πριν αυτά αναχωρήσουν.

Στα ψυγεία του σπιτιού εξάλλου μελών βρέθηκαν αρκετά από τα πολλά φάρμακα συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, που κατασχέθηκαν κατά την επιχείρηση. Από τα κατασχεμένα εικονικά τιμολόγια προκύπτει ότι διακινήθηκαν συνολικά 14.001 σκευάσματα αξίας 24.913.375 ευρώ τα οποία θεωρούνται καθαρό κέρδος.

Η δίωξη

Εναντίον των 21 συλληφθέντων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα:

• Της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.

• Της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τις 150.000 ευρώ. Της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

• Της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.

• Της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης με χρήση αυτής κατ’ εξακολούθηση.

Ο Ανδρέας Ξανθός

Στο ζήτημα της εξάρθρωσης του κυκλώματος από την Οικονομική Αστυνομία αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Μεταξύ άλλων, εξήρε τη συμβολή της διοίκησης και του προσωπικού του ΕΟΦ στην υπόθεση, «που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία».

Τόνισε δε πως «εκτός από την πλήρη διαλεύκανση, την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της «μαφίας των παράνομων εξαγωγών» φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων».


from STROUMFAKI.GR https://ift.tt/2rhFxLF
via IFTTT