Σχέση αλκοόλ - υγείας από την... ανάποδη « Legemou

Translate

ON LINE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχέση αλκοόλ - υγείας από την... ανάποδη

Κατηγορία IFTTT στις   Ιουνίου 08, 2018  | 

Την ώρα που η επιστήμη "βοά" ότι, ίσως, καμιά ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, φαίνεται ότι οι άνθρωποι, που απέχουν από το αλκοόλ, αρρωσταίνουν πιο συχνά από όσους κάνουν μέτρια κατανάλωση.


Το αλκοόλ συγκαταλέγεται σε όλες τις (μακροσκελείς) λίστες με όλα εκείνα που μας κάνουν κακό σε μεγάλες ποσότητες εκτός μέτρου. Συνδέεται με πάρα πολλά θέματα υγείας, αλλά τα νέα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, καθώς αποκαλύπτουν ότι είναι "φάρμακο" ενάντια σε πλείστα όσα προβλήματα, ψυχικής υγείας, του αναπνευστικού ή του πεπτικού, για παράδειγμα.

Οι άνθρωποι, που δεν πίνουν καθόλου, είναι πιο πιθανό να παίρνουν αναρρωτικές άδειες από τις δουλειές τους, σε σύγκριση με συνομιλήκους τους, που πίνουν λίγο μέσα στην εβδομάδα.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και απουσιών από τις καθημερινές υποχρεώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και στην Φινλανδία - χώρες με τελείως διαφορετική κουλτούρα στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά ασθενειών ήταν υψηλότερα στους ανθρώπους που ήταν αυτό που λέμε βαρείς πότες ή, που, αντίθετα, δεν έπιναν γουλιά.

Η μελέτη, μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, διαπίστωσε ότι το φαινόμενο αυτό ήταν πιο σημαντικό για την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ είναι περίπου 50% πιο πιθανό να απέχουν από τα καθήκοντά τους για λόγους ψυχικής υγείας.

Ωστόσο ισχύουν ανάλογα αποτελέσματα και για τις πεπτικές διαταραχές, τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς και τις απουσίες που συνδέονται με την κατάσταση του αναπνευστικού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κατώτατο όριο κινδύνου ήταν μεταξύ μιας και 34 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπερ μεταφράζεται σε περίπου 15 ποτήρια κρασιού ή 12 ποτήρια δυνατής μπύρας) για τους άνδρες και μέχρι 17 μονάδες για τις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι οι κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Addiction.

"Ορισμένες ασθένειες ή οι θεραπείες τους δεν επιτρέπουν την χρήση αλκοόλ, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί, όσοι απέχουν από το... σπορ, κινδυνεύουν περισσότερο", εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Dr Jenni Ervasti.

Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνες σχετικά με τη χρήση οινοπνεύματος από 47.520 άτομα στις τρεις χώρες, μεταξύ του 1985 και του 2004 και στη συνέχεια αντιστοιχήθηκαν με αρχεία των απουσιών από τις εργασίες τους.

Οπότε όλα αυτά σημαίνουν ότι το αλκοόλ κάνει καλό τελικά; Η απάντηση είναι ότι μάλλον η μέτρια χρήση μας γλιτώνει από κάποιες απουσίες λόγω ασθένειας...

healthmag.gr


from inews 365 https://ift.tt/2JmqYRQ
via IFTTT