Πότε ο καρκίνος του προστάτη κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο; « Legemou

Translate

ON LINE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πότε ο καρκίνος του προστάτη κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο;

Κατηγορία IFTTT στις   Ιουνίου 08, 2018  | 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που προσβάλλει τους άντρες. Αν η διάγνωσή του γίνει σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να θεραπευτεί πλήρως. Για ποιους είναι, όμως, πιο επικίνδυνος ο καρκίνος του προστάτη;


Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, ο καρκίνος του προστάτη κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άντρες καπνιστές. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή των όγκων, μετάστασή τους σε άλλα σημεία του σώματος και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαρόκχ Σαριάτ του Τμήματος Ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology».

Για τις ανάγκες της έρευνας, μελέτησαν στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που αφορούσαν συνολικά 22.549 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν κάνει είτε αφαίρεση όγκων είτε ακτινοθεραπεία.

Περίπου ένας στους πέντε ασθενείς ήταν καπνιστής, ενώ οι υπόλοιποι ήταν πρώην ή μη καπνιστές.

Οι καρκινοπαθείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα έξι έως οκτώ ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθανε το 8%.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, κατά μέσο όρο οι καπνιστές ήταν 40% πιθανότερο να εμφανίσουν ξανά όγκους μετά τη θεραπεία, ενώ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να κάνουν μεταστάσεις πέραν του προστάτη. Οι καπνιστές ήταν επίσης 89% πιθανότερο να πεθάνουν από τον καρκίνο.

Απ’ την άλλη, οι πρώην καπνιστές είχαν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής των όγκων, αλλά όχι μεταστάσεων ή πρόωρου θανάτου.

Οι επιστήμονες σχολίασαν τα ευρήματα ως εξής:

Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει το κόψιμο του καπνίσματος για την εξέλιξη της νόσου. Οι άνδρες που είχαν κόψει το τσιγάρο για πάνω από δέκα χρόνια, δεν εμφάνιζαν κάποια αξιόλογη διαφορά σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει

Το κάπνισμα είναι έτσι κι αλλιώς συνδεδεμένο με αυξημένο κίνδυνο για θάνατο από διάφορους καρκίνους (πνευμόνων, τραχείας, λάρυγγα, στομάχου, νεφρών κ.α.), όμως, δεν έχει ξακαθαριστεί το πώς ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη ή τον κάνει πιο επιθετικό και θανατηφόρο.

ipop.gr


from inews 365 https://ift.tt/2HxpwX2
via IFTTT