Εστία μικροβίων οι πετσέτες κουζίνας: Διαβάστε τι ασθένειες προκαλούν « Legemou

Translate

ON LINE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εστία μικροβίων οι πετσέτες κουζίνας: Διαβάστε τι ασθένειες προκαλούν

Κατηγορία IFTTT στις   Ιουλίου 14, 2018  | 

Η σύνθεση μιας οικογένειας και οι συνήθειες υγιεινής που ακολουθούν τα μέλη της στην κουζίνα, επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου εξέτασαν πετσέτες κουζίνας και διαπίστωσαν ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις.

Συγκεκριμένα, το 49% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν στη μελέτη, είχαν μικροβιακή ανάπτυξη που αυξανόταν ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό.

Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών, είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές.

Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε μικροβιακή ανάπτυξη, το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από χρήση ενός μηνός. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια και τα αναγνώρισαν σε βιοχημικές δοκιμασίες.

Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους και σε εκείνες με παιδιά.

Το ποσοστό κολοβακτηριδίων ήταν υψηλότερο όταν οι πεστέτες ήταν υγρές, σε αυτές πολλαπλών χρήσεων και όταν οι οικογένειες δεν έκαναν φυτοφαγική διατροφή.

«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και εκείνες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», ανέφερε η Δρ Σουσέλα Μπιραντζια-Χουρντογιαλ.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα.


from inews 365 https://ift.tt/2L9ZWgU
via IFTTT