Ντοκουμέντο: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί επτά φορές Αφροαμερικανό επειδή μύρισε μαριχουάνα « Legemou

Translate

ON LINE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ντοκουμέντο: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί επτά φορές Αφροαμερικανό επειδή μύρισε μαριχουάνα

Κατηγορία Διεθνή στις   Ιουνίου 21, 2017  | 

Ο αστυνομικός Τζερόνιμο Γιάνεζ, ο οποίος αθωώθηκε, ξέχασε να καταθέσει ότι ο Φινάλντο Καστίλε είχε φωνάξει ότι δεν προτίθεται να πάρει το όπλο που είχε νόμιμα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του

Αίσθηση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη της κατάθεσης του αστυνομικού Τζερόνιμο Γιάνεζ ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο πυροβόλησε και σκότωσε τον αφροαμερικανό Φινάλντο Καστίλε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στη Μινεσότα.

Τότε, μάλιστα, η υπόθεση είχε έρθει στη δημοσιότητα καθώς η φίλη του Καστίλε, Ντάιαμοντ Ρέινολντς, είχε μεταδώσει ζωντανά μέσω Facebook το επεισόδιο με την τραγική κατάληξη.

Ο Γιάνεζ, ο οποίος πυροβόλησε επτά φορές κατά του Καστίλε, όπως φαίνεται και στο βίντεο-ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, υποστήριξε στους συναδέλφους του που τον ανέκριναν ότι η εκτίμησή του ήταν πώς ο Αφροαμερικανός αποτελούσε κίνδυνο καθώς μύρισε μαριχουάνα. «Έκρινα ότι αν κάπνιζε μαριχουάνα μέσα στο αυτοκίνητο μαζί με το παιδί του, τι ενδιαφέρον θα έχει για μένα» κατέθεσε ο Γιάνεζ, ο οποίος σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ υποστήριξε ακόμα ότι ο 32χρονος άντρας του θύμιζε έναν ύποπτο για ληστεία που είχε σημειωθεί τέσσερις ημέρες πριν τον επίμαχο έλεγχο.

Στο βίντεο ο Καστίλε ακούγεται να λέει στον Γιάνεζ ότι θα του δώσει την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησής του ενημερώνοντας τον παράλληλα ότι μέσα στο ντουλαπάκι έχει ένα όπλο. «Δεν θα το πιάσω απλά σας ενημερώνω» ακούγεται να λέει ο Καστίλε με τον Γιάνεζ να φωνάζει «μην απλώσεις το χέρι σου, μην απλώσεις το χέρι σου» πριν να πυροβολήσει επτά φορές κατά του 32χρονου.

Σημαντική λεπτομέρεια: Ο Γιάνεζ στην κατάθεσή του ξέχασε να αναφέρει ότι ο Καστίλε φώναξε ότι δεν θέλει να πιάσει το όπλο αφού τον προειδοποίησε ο αστυνομικός.

Μετά τους επτά πυροβολισμούς ο Καστίλε ακούγεται να φωνάζει «δεν πήγαινα να πιάσω το όπλο, γαμώτο, γαμώτο, γαμώτο».


Στο βίντεο που μετέδωσε τότε η σύντροφός του ο 32χρονος Αφροαμερικανός φαίνεται γεμάτος αίματα να προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή με την ίδια να περιγράφει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Καστίλε είχε άδεια οπλοκατοχής για το όπλο που είχε στο ντουλαπάκι.

Ο Γιάνεζ κρίθηκε αθώος τόσο για την ανθρωποκτονία του Καστίλε όσο και για τις άλλες κατηγορίες που προέκυψαν από το περιστατικό. Ωστόσο η αστυνομία αποφάσισε την απόλυσή του λίγες ώρες μετά την απόφαση των δικαστών.


protothema.gr